Roboballet Finland

When a machine looks back at us, what does it see? Join us on February 1 – 2.2023 at the Suomenlinna sea Fortress in Helsinki to see how dance artist Mira Ollila interprets the shades of humanity while dancing with Boston Dynamics Spot robot. Roboballet is a new chapter in the Infinity Vessel series by glass artists Sini Majuri and Marja Hepo-aho, where contemporary glass is intertwined with dance and technology. THE ROBOBALLET SHOWS ARE FULL.

Dive into the interactive hologram piece and sculpture exhibition which will spread out in Tenalji von Fersen hall. Exhibition will be open for two days: February 1 – 2. The intensive ten minute dance performances are held at regular intervals. The exhibition and show are open and free to the public.

The ballet’s music is composed by Petri Pulkkinen and Janne Jääskö the holoprojections and interactive art of the work are produced by Craneworks Oy. The choreocraphy of the dance is by Heidi Lehtoranta and Mira Ollila. Robotics has been implemented in collaboration with Aalto University’s robotics department.

THE ROBOBALLET SHOWS ARE FULL.

The exhibition space is located on the upper floor, which is accessed by stairs. Those who need a lift are asked to register in advance so that we can arrange staff to help.

Roboballet Finland
Mira Ollila dances with a Boston Dynamics Spot in the Roboballet

In Finnish

Kun robotti katsoo meitä, mitä se näkee? Tanssitaiteilija Mira Ollila tulkitsee ihmisyyden sävyjä tanssiessaan Aalto Yliopiston robotiikan laitoksen ohjelmoiman Spot-robotin kanssa. Teos on osa lasitaiteilija Sini Majurin ja Marja Hepo-ahon Infinity Vessel-kokonaisuutta, jossa klassiset taiteen alat sekoittuvat nykyteknologiaan. Interaktiivisen teoksen musiikin ovat säveltäneet Petri Pulkkinen ja Janne Jääskö. Teoksessa laulaa Hanna Wendelin. Craneworks Oy vastaa kokonaisuuden holoprojisiosta.

Tanssiteos kestää 10 minuuttia (järjestetään tasatunnein) ja on osa Tenalji von Fersenin saliin levittäytyvää veistosnäyttelyä, jossa hologrammi taide yhdistyy klassiseen lasiin ja ihmisten ilmeisiin keinoälyn välityksellä reagoivaa musiikkimaisemaa.

Esteettömyys: Näyttely sijaitsee Tenalji Von Fersenin salissa, jonne on käynti portaita myöten. Hissiä tarvitservia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen, jotta voimme ohjeistaa rakennuksen sivustalla sijaitsevan hissin käytössä.

roboballet finland helsinki
Roboballet has two event days in Helsinki Finland

Schedule

Dance Show

February 1. 2023 FULL

17.00, 18.00 and 19.00 PM

February 2. 2023 FULL

15.00, 16.00, 17.00 and 18.00 PM

Exhibition

February 1. 2023

15.00 PM – 20:00 PM

February 2. 2023

15.00 PM – 19:00 PM